Jdi na obsah Jdi na menu
 


Katedrála Sagrada Familia

4. 6. 2014

 Chrám Sagrada Familia (česky chrám Svaté rodiny) se nachází na východním pobřeží Španělska v Barceloně. Stavební práce na něm začaly v roce 1882, trvají dodnes. Chrám je hlavní stavbou slavného architekta Antonia Gaudího. Toto neobyčejné stavební dílo mělo podnítit návrat k učení římskokatolické církve. Chrám byl vysvěcen papežem Benediktem XVI. 7. listopadu 2010, který ji také propůjčil titul basillica minor.

Výzdoba

 

Gaudí zamýšlel ze Sagrady Familii vybudovat „poslední velkou svatyni křesťanství“, a proto je tato katedrála velmi bohatá na křesťanské symboly. Jeden z nejpromyšlenějších znaků je 18 věží, které reprezentují 12 apoštolů, 4 evangelisty, Pannu Marii a ta nejvyšší Ježíše Krista. Věže reprezentující evangelisty budou v budoucnosti doplněny sochami zpodobňujícími tradiční symboly těchto světců: býk (sv. Lukáš), anděl (sv. Matouš), orel (sv. Jan) a lev (sv. Marek). Centrální věž Ježíše Krista bude doplněna obrovským křížem.

Dokončení chrámu

Model celé budovy od Antonia Gaudího

O dokončení kostela probíhala řada diskusí. Někteří říkají, že dokončení by bylo jako kdybychom Venuši Mélské přidělali ruce, jiní by s dostavbou jen souhlasili. Nedávno byla postavena úplně nová fasáda představující Kristovo utrpení, která je však místy velice nepodobná Gaudího dílu a jeho myšlence.[zdroj?] Celkové dokončení katedrály se plánuje na rok 2026 – 100. výročí smrti Antonia Gaudího. Stavba bude probíhat celkem 144 let.